Ползите От Кетогенната Диета - KetoLife.bg
Кето диета ползи

Ползите на кето диетата

Кето диетата се е превърнала в основна тема на разговор, набираща все по-голяма популярност сред търсещите начин да отслабнат. Мненията на специалистите за нейната ефикасност обаче са в противоположния спектър. Докато едните се кълнат, че това е това е най-добрата диета, на която хората може да се опрат, други я смятат за поредната прищявка, чиято мода бързо ще отмине.

До известна степен и двете позиции имат своята правота. На този етап, все още не съществува една универсална диета за всякакъв тип хора или за различните състояния на човешкото тяло, независимо колко хора може би вярват в ефектите на тази диета. Кето диетата също попада в тази графа и не е изключение от правилото.

Разликата идва от това, че кето диетата има в своя защита множество научни изследвания, които потвърждават ползите от нейното използване. Според проучванията кето диетата въздейства благоприятно на хората, които имат следните здравословни проблеми:

 • Епилепсия
 • Захарен диабет тип 2
 • Захарен диабет тип 1
 • Високо кръвно налягане
 • Болест на Алцхаймер
 • Болест на Паркинсон
 • Хронично възпаление
 • Висока кръвна захар
 • Затлъстяване
 • Сърдечно заболяване
 • Синдром на поликистозни яйчници
 • Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб
 • Ракови заболявания
 • Мигрена

Дори и да не сте в риск от гореспоменатите заболявания, все пак кето диетата може да ви бъде също толкова полезна. Масово последователите на кето диетата споделят следните положотелни ефекти:

 • По-добра функция на мозъка
 • Намаление на възпалителните процеси
 • Повишаване на общата енергия на организма
 • Подобрение на хранителните вещества в тялото

Според представената досега информация, може да забележите, че кето диетата има широка гама от ползи. Въпреки изложените факти, все пак може би продължавате да се съмнявате в предимствата на кето диетата пред друг тип диети, които могат да бъдат открити в интернет пространството.

Въпроса с калориите

Редица специалисти и учени твърдят, че кетозата (изгарянето на кетони за гориво на тялото) и ограничаването на приеманите въглехидрати, играят само второстепенна роля в благоприятните ефекти на кето диетата. Тези специалисти смятат, че основното предимство на кето диетата се крие в това, че хората консумират по-малко калории по време на кето диетата.

Съвсем вярно е, че тези хора всъщност са склонни да консумират по-малко количество храна. Това е вследствие на насищането им с продукти, които имат високо съдържание на мазнини и сравнително ниво протеини. Разбира се, всички знаем, че ниския брой калории води до подобряване на здравето и загуба на тегло. Но все пак има нещо, което много специалисти пропускат в положителните ефекти на кето диетата върху организма.

Едно от свойствата на кето диетата е да предизвиква много други важни процеси в човешкото тяло и неговите клетки, които не се постигат при спазването на други хранителни режими. Точно тези процеси обясняват успеваемостта на кето диетата като изобщо не е свързан с калориите.

Как тялото се приспособява към кето диетата

Ефекти на ниво клетка

Предпочитаният източник на гориво в организма са въглехидратите. При ограничаване на консумацията на въглехидрати, тялото попада в режим на гладуване. От своя страна усещането за глад стимулира търсенето на нови енергийни източници и пътища, които ще осигурят енергия на клетките. Един от тези енергийни пътища се нарича кетогенеза. Вследсвие на кетогенезата тялото си набавя алтернативен източник на енергия, наречен кетоново тяло или кетони.

Получените кетони могат да бъдат използвани като енергиен източник от почти всички видове клетки в тялото (като изключим черния дроб и червените кръвни клетки). Тук трябва да се вземе под внимание как ефектът на глюкозата и кетоните, като енергиен източник на тялото, е съвсем различен.

Изгарянето на глюкоза при произвеждането на енергия, води до възникването на така наречените свободни реактивни кислородни видове. Присъствието на тези кислородни видове в организма, предизвикват явлението оксидантен стрес. Според научните изследвания натрупването на тези клетки може да доведе до трайни увреждания на части от клетките, възпаления, и дори клетъчна смърт. Поради тази причина прекомерната консумация на захари може да доведе до нарушаване на мозъчните функции и причинява натрупване на плаки в мозъка.

Важно е да се отбележи, че в сравнение с глюкозата, кетоните осигуряват по-ефективен източник на енергия и помагат за предпазването на невроните в мозъка.Това благоприятно свойство на кетоните донякъде се дължи на това, че изгарянето на кетони за енергия намалява производството на реактивни кислородни видове в организма и подобрява митохондриалната функция.

Здравите клетки, които се борят да оцелеят, също са подпомогнати от ограничаването на въглехидратите. При липсата на достъп до въглехидрати, в тялото се задейства така нареченият процес аутофагия -– вътрешно клетъчно разрушение.

Този процес подпомага функциите на тялото, като подобрява здравето и устойчивостта в клетките, почиства ги от увредени части и не позволява възникването на възпалителни процеси, които могат да им навредят.

Според проучванията, комбинацията между аутофагията и изгарянето на кетони, е от съществено значение при лечението на хора с ракови и мозъчни заболявания, епилепсия, мигрени, и болест на Алцхаймер.

Общи ефекти върху тялото

Сега нека да обърнем фокуса от клетъчното ниво и да видим как кето диетата променя тялото като цяло. Всичко започва от нивата на инсулина.

Ограничението на въглехидратите премахва най-големия доставчик на инсулин в храната. Това в последствие намалява нивата на инсулина, увеличава изгарянето на мазнините и намалява възпаленията в тялото. Благодарение на липсата на въглехидрати, получаваме комбинацията от тези три промени, които са в основата на множество хронични заболявания – инсулинова резистентност, възпаление, и натрупването на мазнини.

Процесите в основата на кето диетата

Освен ограничаването на калориите, ето защо кетогенната диета носи толкова много ползи за човешкия организъм:

На клетъчно ниво:
 • Кетонните тела се изгарят много по-ефективно от захарите.
 • Ограничаването на въглехидрати предизвиква аутофагия и стимулира противовъзпалителните процеси
 • Използването на кетонни тела за енергия поражда по-малко реактивни кислородни видове
 • Използването на кетонни тела подобрява митохондриалната функция и производство
На ниво тяло:
 • Нивата на инсулин намаляват, защото въглехидратите не стимулират освобождаването му.
 • Изгарянето на мазнини се увеличава, защото тялото се нуждае от алтернативни източници на енергия.
 • Намалява се нивото на мазнините, които водят до възпаления. Образуват се по-малко реактивни кислородни видове, което води до намаляване на възпалението.

Комбинацията от ефекти на клетъчно ниво и на ниво на тялото, представят основните аргументи за това как те могат да въздействат благоприятно на някои от заболяванията, които споменахме по-горе. Това обаче е само информация за функциите на тялото на база на познати биохимични процеси. Дали съществуват научни доказателства, че кето диетата наистина помага на хората с тези заболявания?

Лечение на епилепсия – Произходът на кето диетата

Нашето пътешествие в изследването на кето диетата започва през 1924 г. с д-р Ръсел Уайлдър. Д-р Уайлдър работи в престижната клиника Мeйо, където той разработва хрнаителен режим в основата на който стои ограничената консумация на въглехидрати. Целта на д-р Уайлдър била да разработи диета, която ще помогне на деца, страдащи от епилепсия. Изследванията направени по това време демонстрирали, че тя е изключително ефективна при такива пациенти.

Първото висококачествено проучване на епилепсията и кето диетата е публикувано чак през 1998 г. В изследването участвали 150 деца. Въпреки, че всички те вземали поне по две лекарства против пристъпи на епилепсия, те все пак получавали поне по два епилептични епизода на седмица. Във връзка с изследването, децата били подложени на кето диета в продължение на една година.

След три месеца около 34% от децата, или малко над една трета, съобщили за поне 90% намаление на пристъпите си.

След 6 месеца 71% от децата продължили да спазват кето диетата, и около 32% документирали 90-процентен спад в епилептичните епизоди. След една година, 55 % продължили диетата и 27 % документирали 90-процентен спад в пристъпите.

В края на изследването специалистите съобщили, че кето диетата е „по-ефективна от много от антиконвулсивните лекарства и се приема добре от децата и семействата, когато е ефективна“. В крайна сметка резултатите на кето диетата от това изследване показват, че тя била не само доказано ефективна, но била по-ефективна от много широко използвани лекарства.

Наскоро в „Списание за неврологията“ беше публикуван мета-анализ, който изследва влиянието на кето диетата при лечение на епилепсия. Публикацията включва 19 различни проучвания с общо 1084 пациенти. След анализа на данните, изследователите стигат до заключението, че пациентите, които са продължили кето режима си, имат 2.25 пъти по-голяма вероятност за успех на лечението (поне 50% намаление на пристъпите).

Извод: Със или без участието на лекарства, кето диетата действа ефективно при редуцирането на пристъпите при епилепсия.

Препоръки: Ние препоръчваме използването на кетонната диета, ако честотата на епилептичните пристъпи при вас или вашето дете не намаляват вследствие на традиционните методи и терапии. Не забравяйте да обсъдите подходящо лечение с вашият доктор или диетолог, за да следите ефективността на диетата. Може да използвате нашия уебсайт, за да получите ценна информация за приложението на кето диетата във всекидневието ви. Също така може да се свържете с онлайн общност, която може да ви помогне да се придържате към режима.

Кето диета при захарен диабет тип 2

Един от широко разпространените здравословни проблеми в днешно време е инсулиновата резистетност. Ако тя не се съблюдава правилно, може да доведе то появата на преддиабет и дори на захарен диабет тип 2. Благодарение на редица научни изследвания знаем, че това може да бъде предотвратено с регулиране на диетата. Препоръчително е да се намали приема на въглехидрати или да се започне кето диета, чрез което хората ще понижат инсулина си до здравословни нива и могат да обърнат появилата се инсулинова резистетност.

Учени използвали данните от 10 съвсем произволни проучвания за използването на диетата като лечение на диабет. Анализите показали, че ниско въглехидратната диета има по-голям ефект върху нивото на кръвната захар при диабет тип 2, отколкото диетите с високо съдържание на въглехидрати.

Учените дори открили връзка между ограничаването на приема на въглехидрати и понижаването на нивото на кръвната захар. Според тях по-малката консумация на въглехидрати, означава по-здравословно ниво на кръвната захар.

Толкова е просто – поставете хората с преддиабет или захарен диабет тип 2 на ниско въглехидратна кето диета и тяхното здраве се подобрява, нивата на кръвната захар спадат и инсулиновата чувствителност се увеличава. Дори научни изследвания, които поставят здрави хора на кето меню, показват сходни резултати.

Извод: Кетогенната диета е много ефективна при обръщане на диабет тип 2.

Препоръки: Ако имате диабет тип 2 или проблеми с кръвната захар, помислете за прилагане на кетогенната диета за най-добри резултати.

Справяне със захарен диабет тип 2 чрез кето диета

Подобно на захарен диабет тип 1, захарният диабет тип 2 също причинява проблеми с кръвната захар, но по малко по-различен начин. Тялото на диабетиците от тип 1 не може да произвежда достатъчно инсулин, или не произвежда какъвто и да било инсулин. Поради тази причина тези хора трябва да приемат инсулин под формата на инжекции. Справянето на организма със захарен диабет тип 2 не би могъл да бъде толкова успешен при подлагането на обикновена диета, както при кето диетата.

Въпреки, че не съществува идеалната диета, все пак може би има начин да се помогне за лечението на диабет тип 2 с правилното хранене.

Изследване на 19-годипен мъж, страдащ от диабет тип 1, установил, че палеолитната кето диета може би има способността „да спре или да обърне автоимунните процеси, които разрушават функциите на клетките на панкреаса при захарен диабет тип 1“. Казано на по-прост език, кетогенната диета, състояща се от ниско въглехидратни храни, може да обърне състоянието на организма при диабет тип 1.

Може да ви се струва, че това твърдение е малко пресилено, но научните изследвания показват обратното. Според научната литература на този етап няма по-добра диета от кето диетата, при контролирането на захарен диабет тип 1.

Комисия от 26 водещи изследователи заяви, че има „доказателства, които подкрепят използването на ниско въглехидратна диета, като главния метод за лечение на захарен диабет тип 2, и като най-ефективното допълнително лечение заедно с медикаментите при лечението на диабет тип 1. Те представляват най-цялостно документираните и най-малко оспорваните резултати“.

Извод: Кето диетата е най-добрият режим на хранене при контролирането на симптомите на диабет тип 1, като дори може да помогне за лечението на това състояние.

Препоръки: Ако страдате от диабет тип 1, пълноценното хранене на кетогенна диета, е най-добрият вариант за вас. Консултирайте се с вашия лекар за лечението си преди да правите някакви промени в менюто си.

Подобряване на кръвното налягане с кетогенната диета

Според статистиката на Световната здравна организация високото кръвно налягане причинява около 12,8 % от всички смъртни случаи. Добрите новини са, че научен труд от 2007 година смята, че кето диетата може да бъде именно решението на този проблем.

В това изследване учените сравняват въздействието на ниско въглехидратната диета и три други диети върху кръвното налягане, както и сърдечносъдовото здравословно състояние при жените. Резултатите демонстрирали няколко неща. След 12-месечно подлагане на различни диети, част от жените документирали значително намаляване на телесната маса, триглицеридите и LDL- холестерола (LDL- липопротеините). Добри резултати, но по-добрите били в групата на ниско въглехидратната диета.

Участниците в тази група имали значително понижаване в систоличното кръвно налягане - 7,6 mm Hg. Тези резултати са два пъти по-добри от тези на всяка друга група, подложила се на режим. Освен това тяхното диастолично налягане намалява с 2,93% - от 75 mm Hg до 72,8 mm Hg.

Още едно интересно проучване на същата тема потвърждава тези резултати. Учените сравнили ефектите на ниско въглехидратният режим, с ефектите на комбинация от диета с ниско съдържание на мазнини и орлистат (лекарство за отслабване и понижаване на кръвното налягане) върху кръвното налягане. Според учените, ниско въглехидратната диетична интервенция „е по-ефективна за понижаване на кръвното налягане“.

Разбира се, това не означава, че трябва да захвърлите хапчетата за кръвно и да се подложите на кето диета. Препоръчително е първо да се консултирате с личния си лекар за това колко подходяща е кетогенна диета за вашето състояние.

Извод: Диета с ниско съдържание на въглехидрати е по-ефективна от диета с ниско съдържание на мазнини или умерено съдържание на мазнини при понижаване на кръвното налягане. Консумирането на по-малко въглехидрати дори води до по-добри резултати от комбинацията между храна с ниско съдържание на мазнини и диета за отслабване.

Препоръки: Съветваме хората, които искат да понижат кръвното си налягане, да консумират около 50 грама или по-малко въглехидрати на ден. Това задължително трябва да бъде съгласувано с лекаря или диетолога ви, за да бъде съобразено със здравословното ви състояние.

Силата да се справиш с Алцхаймер

По-рано в статията споменахме, че консумирането на твърде много захар може значително да влоши мозъчните функции на човек и да предизвика натрупването на плаки в мозъка. Изследвания на пациенти, страдащи от Алцхаймер показват, че това може би е така. Група учени направили обстойно проучване на научната литература по темата и стигнали до заключението, че „високият прием на въглехидрати влошава когнитивната функция и поведението на пациенти с болестта на Алцхаймер.“ Заключението в случая е, че приемането на повече въглехидрати може да причини влошаване на мозъчните функции. Но щом повечето въглехидрати са вредни, дали противоположното също е вярно?

Наскоро направени изследвания на кетогенната диета доказват, че тя може да въздейства благоприятно на пациенти с Алцхаймер. Проучванията върху кетоновите добавки показват, че кетоновото тяло β-хидроксибутират, подобрява паметта на пациентите с Алцхаймер.

Учените включили средноверижни триглицериди или MCT наситени мазнини (мазнина, намираща се в кокосовото масло, което обикновено се превръща в кетони в черния дроб) в диетата на пациентите, страдащи от Алцхаймер, след което тествали тяхната памет. Резултатите показали, че подобряването на паметта им била правопропорционална с броя на кетоните в кръвта им.

Други благоприятни ефекти, които кетоните оказват върху здравето на мозъка, са:
 • Предотвратяват загубата на неврони.
 • Запазват функцията на невроните.
 • Защитават мозъчните клетки от различни видове наранявания.

Извод: Комбинацията между ограничаването на въглехидрати и увеличаването на кетони, подобрява мозъчната функция. Това може да подпомогне предотвратяването и дори обръщането на болестта на Алцхаймер. В същото време, хранителното меню с високо съдържание на въглехидрати е вредно за здравословното състояние на мозъка.

Препоръки: Опитайте се да използвате средноверижните триглицериди или MCT с наситени мазнини и да ограничавате въглехидратите, за да подобрите мозъчната функция и да предотвратите (или да намалите сериозността на) болестта на Алцхаймер.

Кето диета при болестта на Паркинсон

Учени наскоро публикуваха проучване, което изследва въздействието на кетгенната диета върху симптомите на болест на Паркинсон. Изводите - пациентите с болест на Паркинсон изпитали средно 43 % понижение на симпромите според Единична скала за оценка на болестта на Паркинсон (Unified Parkinson’s Disease Rating Scale). Регистираните резултати са след 28 дни подлагане на кето диета.

Всички участвали пациенти съобщават за умерено до много добро подобрение на симптомите. Отчасти резултатите се дължат на повишената консумация на основни мастни кисели, което е често срещано при подлагането на кетогенна диета, смятат учените.

Извод: Кето диетата подобрява качеството на живот и намалява неблагоприятните симптоми на пациенти с болестта на Паркинсон.

Препоръки: Ако страдате от болест на Паркинсон или сте в риск, консултирайте се с лекаря си за кето диета и се присъединете към нашата общност във Фейсбук.

Кето диетата при висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания

Тъй като кетогенната диета е с високо съдържание на мазнини се смята, че тя може да доведе до повишаване на холестерола. Точно обратното е вярно. Всъщност кетогенната диета подобрява нивата на холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания.

В мета-анализ публикуван в британско списание за храненето, учените се опитали да открият какво е влиянието на диети с изключително ниски нива на въглехидрати върху ключови показатели на сърдечно-съдови заболявания. В тези показатели се включва и така нареченият „добър“ холестерол - HDL холестерол. Параметрите на научния труд определят, че ниско въглехидратна диета е тази с по-малко от 50 грама въглехидрати.

Учените прегледали 12 различни изследвания, включващи 1257 пациенти. Те установили, че диети с изключително ниски нива на въглехидрати повишават нивото на „добрия“ холестерол в сравнение с двойно по-голямо от средното увеличение при хора, които се подлагат на ниско въглехидратни диети. Поради това, учените стигат до заключението, че диетите, които ограничават въглехидратите помагат за сърдечно-съдовите функции в организма, тъй като подобряват нивата на „добрия“ холестерол в него.

Тук трябва да споменем, че един от най-важните рискови фактори при сърдечните заболявания е „лошият“ холестерол - LDL холестерол. Нека разберем как кетогенната диета влияе на „лошият“ холестерол.

Учени провели изследване за ефектите на контролираното хранене с въглехидрати върху нивата на LDL холестерола през 2006 г. В проучването участвали 29 мъже по време на 12-седмична интервенция за отслабване. Тъй като нивото на холестерола при тези мъже се подобрило значително, учените заключили:

„Загубата на тегло, предизвикано от ограничението на въглехидратите, благоприятно променя секрецията и обработката на плазмените липопротеини, което значи, че VLDL, LDL и HDL частиците са свързани с намален риск от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.“

При друго изследване на група жени, учените потвърдили съответствието между кето диетата, благоприятните нова на в LDL частиците и по-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания. Обаче резултатите показват, че общият LDL холестерол не се променя. Ето защо е важно да се тестват нивата на различните LDL частици. Следенето само на LDL нивата може да бъде подвеждащо, особено по отношение на кето диетата.

Извод: Нисковъглехидратните диети могат да помогнат за оптимизиране на нивата на холестерола и за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Съвети: Ако имате високи нива на LDL частици и VLDL частици, помислете за ограничаване на въглехидратите. За да оптимизирате нивата на LDL холестерола, помислете за режим с високо съдържание на здрави моно ненаситени мазнини и ниско въглехидратни зеленчуци. Някои примери за хербицидни храни с високо съдържание на моно ненаситени мазнини са зехтин, авокадо и орехи макадамия.

Потенциално лечение на синдром на поликистозни яйчници и проблеми със зачеването

Синдромът на поликистостозните яйчници е причината за около 70 % от случаите на проблеми със зачеването при жените.

Според медицинските изследвания, основната причина за това състояние е високото ниво на инсулин в тялото. Високите нива на инсулин карат яйчниците да произвеждат повече андрогени (подобно на тестостерон). Инсулинът също така намалява производството на глобулин в тялото. Той е свързващ полов хормон, който предотвратява свободното влизане на тестостерона в клетките.

Комбинацията между по-голямото производство на андрогени и пониженото производство на глобулин, води до свободното преминаване на хормоните на тестостерон в женското тяло чрез кръвта. Този тестостерон от своя страна взаимодейства с клетките. В зависимост от засегнатите клетки, това може да доведе до окосмяване по лицето или гърдите, промени в настроението, умора, понижено сексуално желание, акне, проблеми със зачеването и други симптоми на поликистозните яйчници.

Това, което влошава развиването на този синдром, са повишаващите се нива на андроген в тялото. Тези нива стимулират активността на 5-алфа редуктазата. Влиянието на този ензим превръща тестостерона в по-мощен метаболит, наречен дихидротестостерон.

За съжаление малко са изследванията, които изучават влиянието на диетата върху синдрома на поликистозните яйчници. Все пак има едно убедително проучване. По време на изследването, пет жени се подложили на кетогенна диета като консумирали до 20 грама въглехидрати на ден в продължение на 24 седмици. Резултатите се оказали поразителни. Средната загуба на тегло при жените била 12 %. Нивата на свободния тестостерон намалели с 22 %. Количеството на инсулина се понижило с 54 %. Още по впечатляващото в случая е, че две от жените забременяват, въпреки предишни проблеми със зачеването, които са имали.

Въпреки, че това е само едно научно изследване, резултатите потвърждават благоприятните свойства на кето диетата. Това са именно подпомагане на справянето с инсулиновата резистентност и понижаване на инсулиновите нива в организма, които са двете основни причини за поликистозни яйчници при жените

Извод: Кетогенната диета може да помогне за подобряване на плодовитостта и лечението на болестта на поликистозни яйчници.

Препоръки: Ограничаването на въглехидратите може да ви помогне, ако страдате от поликистозни яйчници. Но имаме едно важно предупреждение към жените, които се подлагат на този режим. Кето диетата може да доведе до повишаване на нивата на кортизол в тялото, което от своя страна води до повишена инсулинова резистентност. Поради тези процеси, най-добре би било някои жени да не бързат с ограничаване на въглехидратите като ги изключват от диетата си изведнъж.

Справяне с неалкохолна стетозна болест на черния дроб чрез кетогенна диета

Неалкохолна стетозна болест на черния дроб е заболяване свързано със захарен диабет тип 2, затлъстяване, сърдечни заболявания и хиперлипидемия (високо ниво на холестерол). Чернодробната стеатоза се дължи на множество различни причини, но най-вероятно няма да се развие, ако не присъстват поне едно или повече от тези състояния в организма.

След като видяхме, че кето диетата може да помогне при редица заболявания, би следвало тя да може да помогне и при неалкохолната стеатоза на черния дроб.

Пилотно изследване поставя петима пациенти на кето диета, при която консумират по малко от 20 грама въглехидрати на ден. Диетата продължила в края 6 месеца. Средната загуба на тегло за петимата била 28 паунда, но това не е най-изненадващото. След направена биопсия на черния им дроб се установило, че 4 от 5 пациента констатирали понижаване на чернодробната мазнина, както и на възпалението и фиброзата. Резултатите на изследването може би не са достатъчно убедителни, защото учените използвали добавки и само пет пациента участвали в него. Какви са другите научни трудове по темата, които могат да подкрепят това твърдение?

Мета-анализ от 2016 г. установява две неща. Първо, храненето с ниско съдържание на въглехидрати значително намалява мазнините в черния дроб. Второ, тестовете не регистрират подобрение в чернодробната функция на пациентите. По близък прочит на изследването демонстрира, че те откриват две неща. Ниско въглехидратната диета няма ефект върху чернодробните ензими или има наистина значим ефект върху нивото им. С други думи, функцията на черния дроб на някои хора остава същата на ниско въглехидратната диета, докато други се подобряват значително. От къде идва разликата?

Предполагаме, че може пациентите да са консумирали храни с високо съдържание на фибри, като например зеленчуците с ниско ниво на въглехидрати. В такъв случай, те биха показали различни резултати, подобни на тези от изследването на петимата пациенти, споменати в изследването по-горе.

Извод: Режим с пълнозърнести храни, избрани според кето диетата, може да въздейства ползотворно на чернодробната стеатоза.

Препоръки: Ако страдате от чернодробната стеатоза започнете да ограничавате въглехидратите. Препоръчително е да хапвате зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати като спанак, кали и броколи по време на всяко хранене.

Как кето диетата може да помогне на онкоболните

Напоследък се говори повече за потенциала на кетогенната диета като лечение на раковите заболявания, но какво има да каже съществуващата научна литература по въпроса?

Мета-анализ разглежда кето диетата, като алтернативна или допълнителна терапия при 32-ма пациенти с глиома (хора с тумор в мозъка или гръбначния мозък). Учените отбелязват, че ефектът на кето диетата е по-добър при някои хора, отколкото при други.

Най-добрият резултат е регистриран при 3-годишно момиче, което е имало пълна ремисия след пет години лечение с кетогенна диета. Двама други пациенти също били в ремисия, спазвайки кето диетата, докато трети пациент влошил състоянието си след спирането й.

Наистина невероятни резултати. Обаче е хубаво да напомним, че те се дължат на комбинация от кето диетата и конвенционално лечение в медицински центрове, а не само на кето диетата.

Очевидно е обаче, че кетогенната диета е една от най-добрите диети за пациенти с онкологични заболявания. Според диетологът Хайди Х. Пфайфер от Центъра за диетична терапия към Многопрофилната болница в Масачузетс кетогенната диета може да бъде ефективна поради следните две причини.

Първо, кето диета лишава раковите клетки от техния основен източник на енергия - глюкозата. Докато много от раковите клетки гладуват, тялото получава енергия от кетонните тела, които раковите клетки не могат да използват за гориво.

Второ, кето диетата потиска инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1). Тази молекула е свързана с образуването и прогресирането на ракови клетки. Нивата на IGF-1 се повишават, когато ядем повече въглехидрати. Тъй като кето диетата съдържа много по-малко въглехидрати, учените подозират, че това потиска производството на IGF-1, и от своя страна забавя образуването на ракови клетки.

Извод: Кетогенната диета е един от най-добрите съпътстващи методи за лечение за хора, които страдат от ракови заболявания.

Препоръки: Попитайте вашия лекар за включването на кето диетата към традиционното лечение.

Предотвратете и намалете сериозността на мигрената с кето диета

Първото изследване за това как влияе кето диетата при пациенти с епилепсия е направено през 1928 г. Малко след това е направено и първото проучване за въздействието на кето диетата върху мигрените. В него участвали 28 пациенти, като само 9 от тях показали „известно подобрение“. Тук трябва да споменем, че повече от участниците признават, че не са спазвали диетата много стриктно.

Повече от 70 години по-късно, учени решават да направят нов прочит на това изследване и стигат до заключението, че кето диетата „облекчава главоболието и намалява употребата на лекарства при мигренарите, докато стандартната нискокалорична диета е напълно неефективна при краткотрайно наблюдение на мигренните състояния. "

Кето диетата оказва положително влияние върху мигрената, тъй като кетонните тела потискат мозъчните възпаления и подобряват митохондричния метаболизъм на мозъка, смятат учените. В такива случаи кетоните блокират високите концентрации на глутамат (често срещани при страдащите от мигрена и епилепсия).

Извод: Кетогенната диета и кетоните са ефективно лечение за мигренни състояние.

Препоръки: Ако страдате от мигрена или повтарящи се главоболия, обмислете спазването на кето режим или поне приемането на допълнителни кетонни тела под формата на MCT масло. Комбинирането на MCT масло с кето диетата вероятно ще ви даде най-добри резултати.

Как кето диетата помага на всички нас

До този момент прекарахме по-голямата част от тази статия в говорене за това как кето диетата помага на хора, страдащи от определени заболявания. Сега е време да представим ползите, които всеки човек може да изпита. В следващите редове представяме 4 основни ползи от кето диетата.

1. Подобрява функцията на мозъка

Кето диетата води до по-добрата ефикасност на мозъчните клетки. По време на кето хранителен режим мозъчните клетки стават по-ефективни, възпалението на мозъка се намалява и се активират невротрофичните фактори, укрепващи здравето. Това е вследствие на комбинацията от по-ниската консумация на въглехидрати и използването на кетогенни тела като източник на енергия.

По точно обяснено, кетоните дават възможност на мозъка да балансира невротрансмитерите, наречени глутамат и GABA (гама-аминомаслена киселина). Глутаматът е основният възбуждащ невротрансмитер (активира стимулацията) в организма, а GABA е основният инхибиторен невротрансмитер (намалява стимулацията) в организма.

Състоянията на замъгляване на мозъка или липсата на концентрация може да бъдат причинени от твърде високите нива на глутамат или ниските нива на GABA. Това се случва, когато мозъка трябва да използва глутамат и глутаминова киселина за енергия, вследствие на което има твърде малък остатък, който може да бъде обработен от GABA. Новият източник на енергия под формата на кетони, позволява балансираното производство на невротрансмитери.

Този баланс (увеличаване на производството на гама-аминомаслена киселина) спомага за намаляване на излишното изгаряне на неврони в мозъка, което води до по-добър умствен фокус. Допълнително предимство на по-голямото производство на GABA е намаляването на стреса и безпокойството.

2. Увеличаване на енергията

Както споменахме по-рано, изследванията показват, че хората на кето диета, развиват по-добра митохондриална функция и произвеждат по-малко реактивни кислородни видове.

По-добрата митохондриална функция се равнява на повече енергия за вашите клетки. В същото време по-малкия брой реактивни кислородни видове повишава енергийната ефективност. С други думи, кетогенната диета ви позволява да извлечете максимума от клетките си, за да можете да извлечете максимума от живота си.

3. Намалява възпалението и болката

Без прекомерно увреждане, причинено от реактивни кислородни видове, противовъзпалителните процеси не се активират толкова често в тялото. Страничният ефект на тези процеси е, че хората с хронична болка могат да забележат и общо намаляване на чувството на болка.

4. Подобрява състава на тялото

Редица проучвания стигат до заключението, че кето диетата е много по-добра от диетите базирани на измерването на калории. При едно проучване, учените разделят 132-ма участници в две групи. Хората от първата група трябвало да спазват ниско въглехидратна диета с до 30 грама въглехидрати на ден. Втората група ограничили калориите си и консумирали храни с ниско съдържание на мазнини.

След като изминали шест месеца от тази диетична интервенция, изследователите стигнали до заключението, че „пациентите със сериозно затлъстяване, с висока честота на диабет и метаболитен синдром, са загубили повече тегло в шестмесечен период на диета с ограничен въглехидрат, отколкото тези на диета с ниско съдържание на мазнини и калории."

Това означава, че ако ограничите въглехидратите, то тогава ще намалите излишните килограми. Това е чудесно за хора, които искат да намалят теглото си. Но какво да кажем за хората, които искат да натрупат мускулна маса?

Кето диетата е идеална за увеличаване на мускулната маса. Това е така, защото с кето меню ще консумирате много повече протеини, отколкото при много други диети. За да разберете точното количество протеин за вашия организъм, използвайте нашия кето-калкулатор.

Финалът

Кето диетата има уникални ефекти върху тялото и клетките, като осигурява ползи, които надхвърлят това, което всяка друга диета може да ви даде.

Комбинацията от ограничаване на въглехидратите и производството на кетони намалява нивата на инсулин, предизвиква автофагия (клетъчно почистване), увеличава производството и ефективността на митохондриите, намалява възпалението и изгаря мазнините.

Широкият спектър от процеси може да донесе множество ползи на хора, страдащи от разнородни здравословни проблеми. По долу ще откриете кратко описание на това, което може да направи кето диетата за различни здравословни проблеми.

Кето диетата може да помогне при някои от следните заболявания (при някои хора):

 • Епилепсия
 • Захарен диабет тип 2
 • Висок холестерол
 • Високо кръвно налягане
 • Висока кръвна захар
 • Синдром на поликистозните яйчници
 • Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб
 • Мигрена
 • Затлъстяване

Кетогенната диета може да помогне за намаляване на сериозността на тези заболявания:

 • Сърдечно заболяване
 • Захарен диабет тип 1
 • Ракови заболявания
 • Болест на Паркинсон
 • Болест на Алцхаймер
 • И заболяванията, споменати по-горе

Задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар, преди да започнете кетогенна диета. Това е голяма промяна за тялото и живота ви, така че не го предприемайте с лека ръка.

Какво да направите, ако сте напълно здрави и просто искате да подобрите тонуса си?

Най-добре е да използвате нашето ръководство за начинаещи, за да можете да получите тези четири благоприятни ефекта (с минимални странични ефекти):

 • Увеличаване на мозъчната функция
 • Увеличаване на енергията
 • Намаляване на болката и възпалението
 • Подобряване на телесния състав

Последно обновяване: 13.01.2019 г.