Диабет Тип 1 и кетогенна диета - KetoLife
Диабет Тип 1 и Кето Диетата

Диабет тип 1 и Кетогенната диета

В продължение на хилядолетия, нещо се промъквало и е ограбвало деца от възможността да контролират нивата на кръвната си захар. Виновник за това е автоимунното състояние наречено Диабет тип 1, което се среща все по-често както у нас, така и в другите Европейски държави и Америка. Причини за беспокойство няма, а коварната болест ни е оставила достатъчно жокери, за да можем да я диагностицираме, овладеем и потенциално да обърнем хода ѝ на действие.

Как да сме сигурни, че става дума за Диабет тип 1

Диабет тип 1 най-често бива диагностициран при деца във възраст между 10 и 14 години, макар и да не са редки случаите, когато деца проявяват симптоми на възраст до 2 години.

Рискови фактори при Диабет тип 1

Трите най-изследвани рискови фактора за Диабет тип 1 включват:

 • Семейна история. Всеки с родител или брат/ сестра с диабет тип 1 има леко завишен риск за развиване на болестта.
 • Генетична обособеност. Определени гени могат да повишат риска от развиване на диабет тип 1.
 • Възраст. Макар и диабетът тип 1 да може да се прояви във всяка възраст, диагностицирането му е наблюдавано в два върхови момента. Първият завишен рисков период е между четвъртата и седмата година, а вторият е при деца между 10 и 14 години.

Това, обаче, не са единствените рискови фактори. Скорошни изследвания на диабетици от тип 1 сочат за различие в баланса на бактерии в микробиома от този на неподатливи на болестта хора. В допълнение на вече изброените фактори, дефицитът на витамин Д, проблеми със стомашно-чревния тракт, непоносимостта към млечни продукти също са свързани повишен риск от развитие на диабет тип 1.

Наличието на всички тези рискови фактори, обаче, не означава, че задължително ще развиете диабет тип 1. Симптомите на болестта ще ни покажат по-ясна картина.

Симптоми на Диабет тип 1

Симптомите на диабет тип 1 могат да се появят относително внезапно, включвайки:

 • Повишена жажда
 • Учестено уриниране
 • Нощно подмокряне при деца, при които това не се е наблюдавало по-рано
 • Силен глад
 • Неочаквана загуба на тегло
 • Раздразнителност и други промени в настроението
 • Отпадналост и слабост
 • Замъглено зрение

Ако забележите споменатите по-горе симптоми у вас или детето ви, незабавно се консултирайте с личния си лекар.

Как да сме сигурни, че е Диабет тип 1

Посетете личният си лекар, за да ви се направят кръвни изследвания и да придобиете по-ясна представа относно това, което се случва с вашето здраве.

Някой то тези тестове могат да включват:

Тест за гликиран хемоглобин (Hb A1C)

Това кръвно изследване показва средното ниво на кръвна ви захар от последните два до три месеца. При него се измерва процентното ниво на кръвната захар прикачена към хемоглобина (протеинът пренасящ кислород в червените кръвни телца).

Колкото по-високи са нивата на кръвната ви захар, толкова повече гликиран хемоглобин ще натрупвате. Ако при два различни теста (Hb A1C) показват 6.5 процента или повече, то това дава индикации за диабет.

Произволно изследване на кръвната захар

Без значение от това колко време е минало от последното ви хапване, ако нивата на кръвната ви захар са от порядъка на 200 мг/дл (11.1 ммол / л. ) или по-високи, това е ясен индикатор за диабет. Тези нива на кръвната захар са определящи при индикация на диабет, особено когато са съпътствани със симптоми, характерни за заболяването като честото уриниране и мъчещата жажда.

Тест за кръвна захар на гладно

Тестването на кръвната захар след нощен сън е известно като тест за кръвна захар на гладно. Нива на кръвната захар, след изследване на гладно, които са по-ниски от 100 мг/дл (5.6 ммол / л. ) се считат за нормални. Нива на теста, показващи от 100 до 125 мг/дл (5.6 до 6.9 ммол / л. ) се считат за преддиабетни. Ако нивата на кръвна захар са 126 мг/дл (7 ммол / л. ) или по-високи на две отделни изследвания, това е сигурна индикация за диабет.

Тест за Автоантитела

Ако ви е поставена диагнозата диабет, вашият доктор може да насрочи допълнителни изследвания за автоантитела, които са често явление при диабет тип 1. Тези изследвания ще му помогнат в определянето и разграничаването на двата типа диабет - Тип 1 и Тип 2, когато диагнозата е колеблива.

Разликата между диабет тип 2 и тип 1

Нека да изясним всички въпроси, които може да имате във връзка с диабет тип 1 и тип 2. Видът диабет, върху който се фокусираме в тази статия, е диабет тип 1. Това представляват около 5-10% от всички случаи на диабет. Като автоимунно заболяване, тo „преобръща“ имунната система на организма - която обикновено се бори с вредните бактерии и вируси - срещу клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Имунната система разрушава способността на панкреаса да произвежда инсулин. Резултатът е нивата на кръвната захар, които са извън контрол и причиняват поражения на тялото.

Диабетът тип 2, от друга страна, е резултат от инсулиновата чувствителност, а не от инсулиновата недостатъчност. Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките вече не реагират на инсулиновата сигнализация. Панкреасът реагира чрез секретиране на повече инсулин, което увеличава инсулиновата чувствителност в клетките. Този порочен кръг създава хронично високи нива на кръвната захар.

Диабетът тип 2 обикновено се причинява от прекомерната консумация на въглехидрати (те значително стимулират инсулиновата секреция), както и от слаба ежедневна активност, а не от автоимунен проблем. Въпреки това, диабетит тип 1 и тип 2 имат много прилики, включително симптомите, дългосрочните усложнения и диетата, която помага най-добре за лечението им.

Дългосрочните усложнения при диабета

Когато не се наблюдават и лекуват, диабетите тип 1 и тип 2 могат да засегнaт основните органи в тялото ви, включително сърцето, кръвоносните съдове, нервната система, очите и бъбреците. Не пренебрегвайте здравето си, тъй като усложненията, свързани с диабета, могат да бъдат увреждащи или дори животозастрашаващи.

Най-честите усложнения в дългосрочен план при диабета са:
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Неблагоприятно увреждане на нервите (невропатия)
 • Увреждания на бъбреците (нефропатия)
 • Увреждания на очите
 • Увреждания на краката
 • Усложнения при състоянието на кожата и устата
 • Усложнения при бременност

Въпреки че диабетите тип 1 и тип 2 могат да бъдaт катастрофални, в случай на огромна немарливост, тези евентуални дългосрочни усложнения могат лесно да бъдат избегнати. Някои научни изследвания сочат, че усложненията при диабета са намаляли в резултат на подобрения гликемичен контрол.

С други думи, ако контролирате нивата на кръвната ви захар, те няма да ви контролират.

Как да лекувате диабет тип 1

Когато подобрите нивото на кръвната си захар, ще подобрите здравето си и ще можете да се радвате на всичко, съвсем нормално нормално, дори и с диабет тип 1.

За да подобрят контрола на кръвната захар, хората с диабет тип 1 трябва да:

 • Взимат инсулин и спазват предписания план за лечение от доктора им
 • Следят обстойно количествения прием на въглехидрати, мазнини и протеини
 • Често да наблюдават кръвната захар с глюкомер (апарат за измерване на кръвна захар )
 • Ядат здравословни храни (вижте нашия лист с позволени храни при кето)
 • Правят упражнения редовно
 • Поддържат здравословно тегло

Това е нещо, което предлагат много лекари и изследователи, но можем да кажем, че "яденето на здравословни храни" и "следенето на приема на въглехидрати, мазнини и протеини" са неясни предложения.

Има ли специфичен план за диета, който хората с диабет тип 1 могат да следват?

В статия от 2008 г. , американското издание за педиатри „Pediatrics in Review„ поднася всички препоръки за работа с деца с диабет тип 1, включително идеалната диета. Ето какво предлагат те:

"Препоръчителната диета обикновено съдържа 50% до 55% калории, набавени от въглехидрати, 20% от протеини и приблизително 30% от мазнини. Повечето въглехидратни калории трябва да са т.нар „сложни въглехидрати“, а относно приема на мазнини - трябва да наблегне на ниските количества холестерол и наситени мазнини. " Въпреки че, проучвания за това как този вид диета влияе на пациенти с диабет тип 1 не съществуват, интересното е, че различни изследванията показват за наличието на по-добра диета. Всъщност, това е същата диета, за която е установено, че помага за диабет тип 2 - кетогенната диета.

Данни от кетогенната диета при пациенти с диабет тип 1

Първите данни за идеална диета при пациенти с диабет тип 1 са извлечени от две проучвания: едно с младо момиче и едно с подрастващ мъж.

Младото момиче от първото проучване е имало епилепсия и диабет тип 1, който е по-разпространен при деца с епилепсия. Изследователите са търсили ефективна диета за този сложен случай и са подложили момичето на класическа кетогенна диета (около 5% калории дневно от въглехидрати и 75% от мазнини) в продължение на 15 месеца.

Резултатите са били обещаващи. От началото на кетогенната диета не са били съобщавани клинично открити пристъпи. Момичето дори е било много по-активно и е постигнало значителни постижения в развитието си, които не е достигало преди кетогенната диета.

Изследователите са проследили също и А1С нивата и гликемичния контрол – двата най-важни показатели при диабетици тип 1. Показателите са се подобрили значително без никакви странични ефекти. Тези резултати показват, че кетогенната диета може да помогне за справяне с диабет тип 1 и с епилепсия едновременно. Резултатите от другия случай са още по-невероятни. В проучването 19-годишен мъж със скорошно диагностициран диабет тип 1 е бил подложен на специален тип кетогенна диета за 6,5 месеца. През този период той е успял да преустанови употребата на инсулин и да възстанови част от производството му в панкреаса.

В едно проучване, включващо 22-ма пациенти с диабет тип 1, е било поставено ограничение на приема на въглехидрати. По време на диетата, която е ограничавала приема им на въглехидрати до 70-90 грама на ден, участниците са имали значително по-малко хипогликемични (ниски) нива на кръвна захар, по-ниски А1С нива и са имали нужда от по-малко инсулин след три месеца въглехидратни ограничения.

Подобен резултат е постигнат в друго проучване върху 48 души, които са имали диабет тип 1 в продължение на 12 години или повече. Участниците са били обучени да намалят консумацията на въглехидрати и дозировката на инсулин. Двадесет и трима от тях са спазвали диетата и са имали значително понижение на А1С нивата след 3 месеца и 4 години.

Дори и без строг протокол за кетогенна диета, въглехидратното ограничение е помогнало на диабетици тип

1. Това предполага, че въглехидратното ограничение е много ефективно за подобряване на състоянията при диабет тип 1.

Малко вероятно е лекуването на диабет тип 1 да е възможно. Според сегашните данни, диетата може единствено да спре прогресията на заболяването и да намали нуждите от прием на инсулин. В случаите, когато пациентът все още има възможност да произвежда инсулин, е възможно да се прекъсне приема му с помощта на правилната диета и на здравен специалист.

Две важни неща за кетогенната диета и Диабет тип 1

Ако разгледаме по-обстойно кетогенната диета, на която се е подложил 19-годишният младеж, споменат по-нагоре, ще разберем важни причини за неговия успех. Учените променят две неща в палео диетата, които я превръщат от начин за контрилане на диабет от тип 1 в средство за спиране на болестта.

1. Прием на Витамин D

Витамин D е важен за укрепването на вродените и придобити имунни отговори. Той предпазва и спира развитието на автоимунни заболявания, които могат да причинят диабет тип 1.

Всеки трябва да приема витамин D3 или да се излага ежедневно на слънце, защото неговият недостиг има негативни последствия за организма.

Например кърмачетата и малките деца, които не приемат достатъчно витамин D са с повишен риск в последствие да развият диабет тип 1, множествена склероза, ревматоиден артрит и някои често срещани видове рак.

Най-лесно се набавя витамин D чрез умерено излагане на слънчева светлина. А за тези, които имат нужда от по-конкретни насоки, експертите съветват да се приема дневно 4000 IU витамин D без излагане на слънчева светлина или 2000 IU с 15-20 минути излагане на слънце следобед.

2. Премахване на храни, които разрушават имунната система

Пшеницата и краве млякото предизвикват силни имунни реакции при хората с диабет тип 1, което се наблюдава по-рядко при тези, които не страдат от заболяването.

Многократно е дoказано, че консумацията на краве мляко увеличава риска от заболяване на диабет тип 1. Според някои учени, млечните протеини засилват автоимунните процеси в организма и могат да причинят заболяването. Това не означава, че млечните продукти причиняват диабет тип 1, но несъмнено ускоряват развитието на болестта. Пшеничните продукти също могат да влошат заболяването, да предизвикат чревни проблеми и да затруднят овладяването на болестта.

Кетогенна диета, в която не са включени пшенични и млечни продукти и въглехидрати, е най-полезна за хората страдащи от диабет тип 1. Така тя не само нормализира нивата на кръвната захар, а също и спира автоимунните процеси предизвиквани от млечните протеини и глутена.

Как да разберем, дали лечението е правилно

Един от начините е да следите нивото на хемоглобина и да поддържате кръвната си захар в нужните граници през целия ден.

Нормите, към които трябва да се стремите зависят както от възрастта ви, така и от други фактори. Според Асоцияцията на Диабетиците в Америка, нивото на гликирания хемоглобин трябва да е под 7%. Кръвният тест най-точно ще покаже дали лечението ви дава резултати. Високото ниво на хемоглобина сигнализира, че трябва да промените приема на инсулин, начина на хранене или и двете. Хемоглобинът трябва да се проверява най-малко веднъж на три месеца.

Освен това, лекарят ще изследва периодично кръвта и урината, за да следи нивото на захар в кръвта ви, холестерола, функциите на щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Целта е преди хранене нивото на кръвната захар да се поддържа между 80 и 130 мг/дл (от 4.44 до 7.2 ммол/л.), а в периода от 2 часа след хранене под 180 мг/дл (10 ммол/л.) Ако не сте подложени на стрес и сте на кетогенна диета, нивото на хемоглобина и кръвната ви захар ще спадне. Но дори то да е в нормите, трябва редовно да следите захарта си и да приемате правилните дози инсулин.

Като заключение – Коя би била най-подходящата диета при Диабет Тип 1?

Събирайки цялата информация, с която разполагаме, бихме казали, че идеалните хранителни навици за хора с диабет Тип 1 биха изглеждали по следния начин:

 • Спазване на кетогенната диета (и консумация на по-малко от 30гр въглехидрати дневно)
 • Ограничаване на косумацията на млечни продукти, както и на тестени изделия
 • Допълнително приемане на Витамин D3

Тези 3 простички съвета са абсолютно достатъчни, за да започне човек да превъзпитава хранителните си навици. Придържате ли се към тях ще забележите драматични промени в тялото си. Именно за това е важно да се консултирате с вашия личен лекар относно кетогенната диета, за да следите заедно прогреса и това дали тя е ефективна за вас.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: Ние от ketolife.bg не сме лекари и не се обвързваме с препоръки и наставления към нашите читатели. Информацията споделена тук е събрана посредством нашия опит и информацията, достъпна в интернет пространството. Призоваваме нашите скъпи читатели към отговорно отношение към своето здраве и ги съветваме да се обърнат към своя личен лекар преди започването на кето диетата. Ако имат съпътстващи заболявания, които биха възпрепятствали поддържането на кето диетата, да се обърнат за съвет към медицинско лице.

Последно обновяване: 09.12.2018 г.