Бронирано Кафе Пълно Ръкодство и Рецетпа - KetoLife
Бронирано Кафе

Как се приготвя Бронирано Кафе и как да „бронираме“ сутрините си

Бронираното кафе (от англ. Bulletproof coffee) не е вашето обичайно лате, а нещо много по-различно.

Това е напитка, която стимулира мозъчната дейност с цел висока продуктивност, която има силно влияние на вашите нива на енергия и когнитивната ви функция. Бронираното кафе би помогнало на всекиго - от целеустремени изпълнителни директори, през професионални атлети, до заети родители, за да увеличат енергията си, така че да правят повече от това, което ги изпълва.

Няма нужда да харесвате кафе

Няма нужда да пиете кафе, за да получите безкрайната енергия и фокус. Всъщност Дейв Асприй – създателят на Bulletproof – когато за първи път усеща ползите от маслена напитка, е било в чай. Можете да превърнете всяка една топла напитка в кремообразна, пенлива версия на себе си, като добавите масло и 100% кокосово масло към своята гореща напитка в блендера. Горещ шоколад, чай и чай от куркума са само някои от опциите.

Там, където е началото на Bulletproof Coffee Дейв Асприй е бил успешен предприемач в Силициевата долина на Сан Франциско, когато здравето му започнало сериозно да куца. Бил е с наднормено тегло, тежащ близо 136 кг. Също така е бил хронично изморен и мозъчната му дейност прогресивно се забавяла.

Години наред той се опитвал да ограничи калориите и да тренира всеки ден. Нищо не помагало. Когато станал на 30, докторите на Дейв му казали, че е в огромен риск от удар или инфаркт – не в някакво неопределено време в бъдещето, но скоро.

Дейв получава идеята за Bulletproof Coffee след поход в Тибет през 2004г. На 18,000 надморска височина и -23ºC енергията му рязко започнала да спада – докато не се доклатушкал до една къща за гости, където местен му подал чаша с гъст чай с масло от тибетски вол.

Напитката с масло е необходимост за хората в Тибет, които живеят и работят в толкова груб терен с такава надморска височина. Напитката веднага ободрила Дейв. Сякаш е натиснала бутон в мозъка и тялото му.

Биохакерът в него се почудил защо чаят го е накарал да се почувства толкова добре, и предприел многогодишно проучване за това защо маслото от тибетски вол е задействало мозъка му. В крайна сметка Дейв заменя чая за кафе без микотоксини (мухъл) и масло от тибетски вол за нормално масло от крави, хранени само с трева. Маслото Brain Octane е било последното липсващо парче. Заедно тези три съставки дали на Дейв изобилната енергия и безпроблемната умствена яснота, които той усетил в онази хижа в Тибет. И така се родило Bulletproof Coffee.

Какво е Bulletproof Coffee и каква е оригиналната рецепта?

За оригиналната рецепта, създателят Дейв Асприй създава и използва т.нар. Brain Octane Oil, което буквало се превежда като Мозъчно Октанво Масло, но с идеята, че oктанът в наименованието служи, за да наблегне на това, че то се използва като „гориво“ за мозъчната функция. На практика, „горивото за мозъка“ представлява 100%-тово пречистено кокосово масло.

И все пак, ако се чудите как да приготвите Бронираното си кафе, ето я оригиналната рецепта:

1. Всичко започва от кафените зърна. Сварете си чаша кафе с филтрирана вода и две и половина супени лъжици с връх прясно смлени зърна. Най-добре е да използвате френска преса за лекота, а и за да запазите благоприятните масла, които иначе хартиеният филтър не пропуска.

2. Добавете 1-2 чаени лъжички от Brain Octane Oil (или друго 100% пречистено кокосово масло), но имайте предвид, че е силно. Започнете с една чаена лъжичка на чаша кафе, и постепенно увеличете до 1-2 в рамките на няколко дни. (Brain Octane Oil можете да закупите в сайтове като Amazon, например или този на създателя на Bulletproof coffee)

3. Добавете 1-2 супени лъжици неосолено масло или “гхи” от пасищни крави. Правилно прочетохте - масло, не се тревожете ! Тази смес превръща кафето в такова с най-големия каймак и с изключителен вкус. И не правете грешката маслото да е осолено - соленото кафе е отвратително.

4. Разбийте в блендера за 20-30 секунди докато придобие вид на пенливо лате.

Пийте Bulletproof Coffee вместо обичайната ви закуска

Започвайки деня си със зърнени храни, гранола, овесени ядки, препечени филийки, плодове или каквато и да е друга богата на въглехидрати закуска повишава рязко кръвната ви захар. Получавате краткотраен прилив на енергия, но посред утрото вашата кръвна захар ще падне и ще почувствате глад, умора и загуба на фокус.

От друга страна, ако започнете деня си с Бронирано кафе това би ви дало следните облаги:

 • Потиска глада. Пречистеното 100% кокосово масло балансира грелина и холецистокинина( CCK ) - хормоните на глада - поддържайки чувството за ситост до обяд.
 • Траен, стабилен прилив на енергия. Наситените мазнини в маслото от крави, хранени на паша забавят абсорбцията на кофеина, което ви дава енергия в продължение на часове, за разлика от стандартния кофеинов пик и последвалия срив. Също така, няма и да се разтреперите и нервничите, както се случва с нормалното кафе.
 • Бистър ум. Кокосовото масло бързо се превръща и метаболизира в кетони - това са типа молекули, които вашият мозък употребява по-ефективно, отколкото захарта или въглеводородите. В съчетание с бавно отделящият се кофеин наистина може да почувствате мозъка си “включен”.
Изоставете богатата на въглехидрати закуска - започнете деня си с подходящите ДОБРИ мазнини за гориво на вашето тяло! Така ще бъдете бодри и свежи чак до обяд.

Как работи „бронираното“ кафе?

Оказва се, че всъщност до голяма степен много научни изследвания стоят зад ползите от това да пиете бронираната комбинация от кафе, масло и чисто кокосово масло (или неговия еквивалент в лицето на Brain Octane Oil)

Нека навлезем в детайли:

„Бронираните“ кафени зърна подсилват енергията и фукнциите на мозъка

Кафето не просто е вкусно, а е „заредено“ с важни витамини и хранителни вещества като калий, B витамини и магнезий. Кафето може да се похвали с антиоксидантното си действие, което от своя страна влияе и намалява риска от хронични дегенеративни заболявания. Другите ползи от кафето включват:

 • Остър ум. Флавоноидите в кафето могат да ви направят по-схватливи и отворени за знания, като подсилят и „запалят“ процесите в мозъка. Това означава, че мозъчните клетки ще започнат да комуникират и да предават информация по-бързо, което от своя страна карат мислите ви да имат по-бърз отговор.
 • Позитивна перспектива. Може би ви се струва странно, но кафето може да ви бъде първи приятел в позитивните възгледи над нещата, както и да подобри настроението ви значително.
 • По-добра физическа издръжливост и по-малко мазнини. Кофеинът може да подсили физическата ви издръжливост и по този начин ежедневните тренировки да ви изглеждат по-лесни. Не е тайна, че кофенинът също помага в забързването на метаболизма и изчиствнето на излишните мазнини.

И както храната, която давате на тялото си, така и кафето и неговото качество имат значение. Когато пиете наистина добро кафе, вие ще усетите разликата с това, когато пиете лошо такова. Ще го видите и в цялостната ви издръжливост в хода на деня. Залагайте на висококачествени Арабика зърна, с отчетлив вкус и аромат, от проверени марки и търговци.

Ползите от маслото от пасищни крави и хранителните вещества, които носи

Полезните мазнини ще поддържат нивата ви на енергия с часове, ще балансират хормоните ви и ще подсилят конгнитивните функции на мозъка. Освен, че с краве маслото кафето ви става с красив, плътен и вкусен каймак, то е богато на основни мастни киселини, както и на други полезни хранителни вещества.

Макар и трудно за намиране, маслото от пасищни крави е за предпочитане, тъй като качеството на продукцията е доста по-различно при животните отглеждани свободно. Ето някои от плюсовете на маслото:

 • Маслото от пасищните крави е по-богато и наситено с хранителни вещества от механично произведеното във фабриките. Чрез чисто масло от крави, гледани на паша, лесно можете да си набавите така нужните на организма омега 3 мастни киселини, бета-каротин, витамини А, D, E, K и антиоксиданти.
 • Маслото е чудесно за мозъка и стомашно-чревния тракт. Произеденто от пасищни крави такова, е богато на късоверижни мастни киселини, които предпазват от възпалителни процеси в тялото.

100%-товото пречистено кокосово масло осигурява чиста енергия без усилия

Чистата кокосова мазнина е в основата на Кетогенната диетата, и ключова съставка в „Бронираното” кафе. Това е важно, защото то ускорява метаболитната енергия и увеличава изгарящите молекули, наречени кетони. „Мозъчният октан“ е градивна съставка поради няколко причини:

 • Чистотата. Създаденото от Дейв Асприй Brain Octane Oil е пречистена форма на средноверижни триглицериди (МСТ), получена от 100% чисто кокосово масло. Тройно дестилиран през глина, така че да няма следи от утайки. Всяко пречистено стопроцентово кокосово масло би могло да влезе в употреба.
 • Вкус. Макар и създаден от мазнината на кокоса, Brain Octane Oil е без аромат, без мирис и щадящ стомаха, за разлика от някои други масла (MCT), които могат да ви причинят стомашен дискомфорт. Когато си набавяте кокосово масло, което да използвате за бронираното си кафе, придържайте се на такова без аромат.

Различните видове мазнини имат различно предназначение. Чистото 100% кокосово масло е в пъти по-ефективено от обикновеното кокосово масло при повишаване на кетоновото ви ниво, което помага на тялото ви да отделя мазнини вместо от захар. Това е, което ви дава чиста енергия за изгаряне без усилие часове наред. То може да ви помогне също така при:

 • Потискане на глада. Чистото кокосово маслко (или респективно Brain Octane Oil) потиска хормонът грелин, който ви накара да се чувствате гладни. Той също така подобрява нивата на холецистокинин, хормонът който ви кара да се чувствате пълноценни. Факт е, че се чувствате удовлетворен от часовете дори при приема на малко от растителната мазнина на кокоса.
 • Отслабване. Кетоните също повишават метаболизма ви, намаляват количеството мазнини, които съхранявате, и изгаряте мазнините, които вече имате.
 • Оптимална мозъчна дейност. Кокосовото мазнинно „гориво“ се превръща в кетони за минути. Тези кетони осигуряват на мозъка ви почти незабавен прилив на енергия. Ще почувствате, че мозъкът ви се задейства и замъгленото съзнание се превръща в свежо и бързо такова.
 • Работите по-усилено. Бронираното кафе с кокосово масло е отлично гориво за вашата тренировка. Приемът на захар и други прости въглехидрати може да понижи тестостерона ви, който, освен всичко останало( сексуални нужди и енергия), участва в изграждането на мускули. Brain Octane Oil (или друга 100%-това кокосова мазнина) ви осигурява чиста енергия, без да изразходвате тестостерона и другите полови хормони. Кофеинът в кафето ще ви даде добър тласък във фитнес залата, така че ще се чувствате напълно заредени за остатъка от деня и вашата тренировка. Ето защо "Бронираното кафе" работи толкова добре. Когато пиете чаша от него, вие сте заредени за часове, а желанието ви за храна просто изчезва, същевременно изгарянето на мазнините става без усилия.

Защо трябва да следваме точно тази рецепта?

Не всяко кафе, богато на мазнини, се прави по еднакъв начин.

За да получите истинската полза от Бронираното кафе, трябва да използвате „бронирани“ съставки. Използването на разтворимо кафе, например, не е препоръчително тъй като резутатите след това няма да бъдат очакваните.

Не добавяйте захар. Захарта, дори в естествени форми като меда или кленовия сироп, ще повлияе на нивата на кръвната ви захар и ще попречи изгарянето на мазнини.

Защо евтиното кафе не е препоръчително?

Лошото кафе може да изцеди енергията ви и да накара мозвъка ви да работи на по-бавни обороти.

Намерете най-добрите кафени зърна за оптимален резултат. Доверете се на проверени марки и търговци.

Можете да се спрете на кафе, което е:

 • С автентичен произход
 • От малка партида
 • Арабика
 • Сертифицирано

Бронираното кафе в оригиналният си вид и познато като Bulletproof coffee отговаря на всички тези стандарти. Залагайки на добрите съставки, ще сте сигурни, че имате постоянна енергия през цялата сутрин.

Кафето е мощна здравословна храна

Мазнините и кафето са двете най-оспорваните храни в днешно време. Но доказателства сочат, че кафето и някои мазнини не само са полезни за вашия мозък в краткосрочен план (изостряйки паметта и помагайки за балансиране на хормоните ви), но и в дългосрочен план, като предпазват от заболявания и намалят възпаленията.

Непробиваемото кафе не ви позволява да се подадете на нервите

Бронираното кафе ви дава възможност да извлечете всичките енергийни предимства на кофеина, но без типичните сривове и тревоги. Как е възможно?

Кафето на зърна се свързва с т.нар. ,мозъчната мъгливост” и нервност. Така че, разликата между бронирано кафе и други зърна е качеството на самите съставки.

Може би искате да преосмислите закуската

Бронираното кафе е закуска - но без рязък скок на кръвната захар и нервност, която причиняват плодове, смутитата, зърнените храни или хлебните изделия. С всички тези здравословни мазнини от пречистено краве масло и кокосовото масло, вие се чувствате пълни и енергичио с часове.

Бронираното кафе сутрин е най-добре съчетано с принципите на храненето, очертани в Кетогенната диета.

Мазнините не ви правят дебели

Оказва се, че науката изобщо не подкрепя твърденията за нискомазнният режим. За съжаление, след 60-години пропаганда за ниско съдържание на мазнини, или "мазнините ви правят затлъстели " реториката е толкова вкоренена в нашата колективна психика, че много хора все още се страхуват от мазнини, дори след проучване , че мазнините са безвредни. Всъщност, яденето на повече мазнини е единственият най-мощен начин да потиснете глада, да задействате мозъка, да отслабнете и да балансирате хормоните си. Мазнините не само, че са добри за вас; ТЕ са от СЪЩЕСТВЕНО значение. Ето само няколко причини, поради които мазнините са ваш приятел:

 • Мазнините няма да взаимодействат с нивата на кръвната ви захар, както захарта или въглехидратите. Всъщност има твърде много въглехидрати, които водят до небалансирана кръвна захар и небалансирани хормони, което в крайна сметка води до складиране на мазнини.
 • Мазнините забавят усвояването на въглехидратите, което поддържа нивата на кръвната захар под контрол. Балансираната кръвна захар е ключът към понижаване на стресовите хормони и възпалението.
 • Мазнините ви карат да се чувствате сити за по-дълго време. Опитайте да вдигнете здравословните мазнини в диетата си. Всъщност ще ядете по-малко.
 • Качествените мазнини често съдържат мастно разтворими витамини като витамини А, D, Е и К. Приемането на мазнини заедно с други хранителни вещества, ще увеличи мастно разтворимите витамини и минерали, които абсорбирате от тях.

Маслото не е вредно за вас

Може и да отнеме една или две седмици на тялото ви напълно да задейства системите за усвояване на мазнини, когато преминете към здравословни мазнини сутрин, но незабавно ще усетите прилива на енергия и когнитивната функция.

Ако в началото е прекалено наситено, пробвайте да използвате по-малко масло в първите няколко пъти, а след това надграждайте до количеството, което ви харесва. Ако взимате по един бетаин хидрохлорид или добавка храносмилателен ензим с вашето кафе, също ще помогне на тялото ви да усвои маслото.

Маслото от крави, които са хранени само с трева, е много по-здравословно от други масла. Ако започвате деня си с краве масло, то ще ви даде много енергия, както и здравословни мазнини за вашето тяло, които то ще използва за изграждането на клетъчни мембрани и синтезирането на хормони.

Направете Bulletproof Coffee част от вашия ден

Най-добрият начин да видите дали Bulletproof Coffee ви въздейства е да го опитате. Ето няколко начина, по които да внедрите Бронираното Кафе във вашия ден, за безкрайна енергия и фокус:

 • 1. Набавете си обезсолено масло от пасищни крави (или гхи масло) и пречистено 100% кокосово масло без аромат. (По оригинална рецепта бива използвано Brain Octane Oil, създадено от Дейв Асприй)
 • 2. Заместете обичайната си закуска с Бронираното кафе за около седмица. Възможно е тялото ви да има нужда от време да се адаптира към това да гори мазнини за енергия, вместо захар и въглехидрати.
 • 3. Яжте обяда и вечерята си, както обикновено, или просто яжте, когато сте гладни.
 • 4. За максимални резултати се придържайте към принципите на кетогенната диета.
 • 5. Насладете се на загуба на мазнини, натрупване на мускулатура, както и по-добро цялостно представяне.

Не забравяйте, че качеството на съставките е най-важното, за да можете да си приготвите едно наистина вкусно бронирано кафе.

Последно обновяване: 12.12.2018 г.